Tuinontwerp Studio Brabant

Vergroening Nutsbasisschool Teteringen – december 2022

Beste lezer,

Tuinontwerp Studio Brabant is nauw betrokken bij het vergroeningsproject van het schoolplein van de Nutsbasisschool in Teteringen. De Nutsbasisschool heeft ervoor gekozen om haar schoolplein te vergroenen, hetgeen past binnen haar filosofie van ‘groene school’. 

Daarnaast blijkt uit onderzoek van de branchevereniging VHG, presentaties van de gemeente Breda (https://www.bredastadineenpark.nl/) dat het vergroenen van onze directe leefomgeving veel voordelen kent. 

Voor de school geldt dat er een 12-tal bomen worden aangeplant, welke zorg gaan dragen voor verkoeling alsmede een sierwaarde kennen / deels vruchtdragend zijn / vogel- en insect vriendelijk zijn. Naast de bomen komen er nog 926 andere planten verdeeld over 56 soorten. 

Daarbij geldt dat gekozen is voor voornamelijk inheemse beplanting zodat de biodiversiteit terugkeert naar het schoolplein. Om deze beplanting kan een compleet lesprogramma gebouwd worden. Allereerst komt er een voedselbos van 30m2. Daarnaast komt er een geurtuin, waar de kinderen middels het wrijven over blad een aparte groenervaring gaan beleven. Er komt een pluktuin met stevige pergola waar o.a. kiwi’s en druiven gaan groeien, maar ook diverse soorten bessen, bramen, frambozen etc. Er komt een vlinder- bijentuin waar de kinderen een positieve ervaring kunnen opdoen met insecten en als laatste benoem ik de theestruik. Kinderen kunnen straks hun eigen groene, zwarte of witte thee maken. Na realisatie in 2022 staat in 2023 de ontwikkeling van het lesprogramma op de planning.   

Als laatste geldt dat groen een positieve invloed zal hebben op de kinderen. Uit onderzoek blijkt dat groen stress verlagend werkt, leidt tot betere cognitieve ontwikkeling qua werkvermogen en concentratievermogen.

In de aankomende weken wordt het schoolplein aangeplant onder regie van Tuinontwerp Studio Brabant. De kinderen van de school zullen daarbij ondersteuning geven zodat ze eigenaar worden van de beplanting. 

Al met al een hele goede ontwikkeling, waarbij Tuinontwerp Studio Brabant trots en dankbaar is dat zij een bijdrage mag leveren aan de herinrichting van het schoolplein. 

Met vriendelijke groet,

 

Ernst-Jan

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.