Tuinontwerp Studio Brabant

Stap 1 beplantingsplan – de uitgangssituatie

Om een succesvol beplantingsplan op te stellen dient u een heel duidelijk doel voor ogen te hebben. Allereerst is relevant dat u planten gaat kiezen die passen bij uw grondsoort. In Brabant vinden wij in veel tuinen arme zandgrond terug. Dat heeft tot gevolg dat wij in de basis rekening moeten houden met een beperkt assortiment aan planten. Dit indien wij zeker willen zijn dat de planten aanslaan en u beloont gaat worden voor iedere geïnvesteerde euro. Uiteraard kan middels grondverbetering dit assortiment worden uitgebreid, maar dat is dan een bewuste keuze!

Vervolgens dient u vast te stellen of de planten die geschikt zijn voor uw tuin ook aansluiten op de reeds eerder door u gekozen tuinstijl & sfeer (stap 3 tuinontwerp). In een formele tuin dient u op zoek te gaan naar planten die geschikt zijn voor (vorm)snoei, veelal geschikt zijn om opgenomen te worden in een haag en daarbij het liefst groenblijvend en onderhoudsvriendelijk zijn. In een bloemrijke tuin dient u op zoek te gaan naar planten die weelderig bloeien, het liefst vele maanden op rij, geschikt voor uw grondsoort en de beoogde locatie (zon, halfschaduw, schaduw). Voor meer informatie over de zon & schaduw in uw tuin: zon & schaduwkaart.

Daarnaast dient u rekening te houden met de planten die u mogelijk wenst te behouden. Sluiten de kenmerken van deze planten aan op de door u gekozen nieuwe planten. Denkt u bijvoorbeeld aan de bloemkleur en bloeiperiode. Het is natuurlijk prettig als de kleuren  (stap 4 tuinontwerp) goed combineren als de planten tegelijkertijd in bloei staan.

Als laatste is het van belang vast te stellen of de planten ook nog geschikt zijn voor de beoogde situatie. Wordt de beoogde plant onderdeel van een border of heeft deze een solitaire positie in de tuin. Is de plant wel geschikt voor een plek in de volle zon of een schaduwplek. Etc.

Zoals u hierboven heeft kunnen teruglezen is de uitgangssituatie uiterst relevant voor een succesvol beplantingsplan. Om deze reden is stap 1 zeer belangrijk bij de totstandkoming van een goed beplantingsplan.

Knipsel uitgangspositie beplantingsplan

Naar stap 2: wensenlijst.

Wist u dat u via Plantenservice – One Stop Shop van Tuinontwerp Studio Brabant al uw beplanting tegen zeer concurrerende prijzen geleverd kunt krijgen? Vraag om een vrijblijvende offerte voor uw beplantingslijst.