Tuinontwerp Studio Brabant

Stap 3 beplantingsplan : opstellen definitief beplantingsplan

In de voorgaande twee stappen bent u uitgedaagd om een duidelijk beeld te krijgen van de locaties in uw tuin waar de nieuwe beplanting dient te komen alsmede om een aantal geschikte planten te selecteren .

In deze laatste stap wordt de puzzel gelegd. Afhankelijk van uw situatie kan deze puzzel bestaan uit tien stukjes, maar ook uit tientallen. De puzzelstukjes bestaan dan uit het combineren van kleuren, bloemvormen, bloeiperiodes, bladvorm, bladkleur, groenblijvend, bladhoudend, winterhardheid, hoogte, groeiwijze, kuipplant, solitair, groepsbeplanting, borderplant, grondsoort, droge versus natte grond, zon versus halfschaduw versus schaduw, solitair versus borderbeplanting, aantallen per vierkante meter, onderhoudsvriendelijkheid etc. etc. etc.

U zult begrijpen dat hoe meer puzzelstukjes u dient te leggen, hoe lastiger het wordt. Maar ook des te leuker! Want hoe meer puzzelstukjes u daadwerkelijk heeft gelegd, hoe meer uw tuin ook echt uw tuin wordt! En dan is het opeens niet meer zo erg als een door u vooraf bepaalde top tien plant wordt vervangen door een andere plant die uiteindelijk beter in het plaatje past.

Neemt u rustig de tijd bij de uitwerking van deze stap. Probeer uw ideeën te visualiseren middels bijvoorbeeld sfeercollages, bezoek kwekerijen en voorbeeldtuinen om een gevoel te krijgen bij mogelijkheden (kleurcombinaties etc) en de volwassen omvang van planten. Beoordeel nogmaals uw puzzel op logica, plantenkenmerken etc. en start dan met het aankopen van de door u uiteindelijk geselecteerde planten. Doe dit niet eerder, want de verleiding is groot om dat ‘leuke plantje’ alvast te kopen…. Maar dat was nu juist net niet meer de bedoeling. U was bezig met het opstellen van een weloverwogen beplantingsplan!

Knipsel stap 3 beplantingsplan

En weloverwogen betekent dat u ook reeds in deze fase een onderhoudskalender opstelt, zodat u ook op het juiste moment de planten snoeit etc. Goed voor de planten , maar ook goed voor u, omdat het onderhoud dan vaak verspreid over het hele jaar plaatsvindt.

Wist u dat u via Plantenservice – One Stop Shop van Tuinontwerp Studio Brabant al uw beplanting tegen zeer concurrerende prijzen geleverd kunt krijgen? Vraag om een vrijblijvende offerte voor uw beplantingslijst.