Tuinontwerp Studio Brabant

Stap 3 tuinontwerp – tuinstijl & sfeer

Zodra bekend is welke elementen bewaard dienen te worden in de bestaande tuin en welke elementen toegevoegd worden, komt stap 3 in beeld. Stap 3 heeft tot doel om een samenhang te creëren tussen de diverse elementen.  De beoogde samenhang tussen de elementen noemen we stijl. Hoe moet uw tuin er uit komen te zien met de gewenste elementen? Houdt u van een strakke, moderne uitstraling of juist uitbundig en romantisch. In welke tuinstijl en bijpassende sfeer moeten de gewenste elementen opgenomen te worden. Hieronder een opsomming  van veelvoorkomende tuinstijlen en de sfeerelementen.

Knipsel - stap 4

Design. Design is een hedendaagse tuinstijl. De tuin vormt een verlengstuk van het huis, beoogd is een extra woon-tuinkamer te creëren. Kenmerken is bescheiden/sober materiaalgebruik (veelal herkomst uit de bouwbranche | kleuren zwart, wit, grijs, roestige ijzerkleur | beton en cortenstaal). In het tuinontwerp wordt gewerkt met strakke lijnen en in het oog springende vlakverdelingen. In de designtuin is de beplanting beperkt. De tuin is onderhoudsvriendelijk. Vooral geschikt voor kleinere tuinen of patio’s.

Modern. De moderne tuinstijl heeft in mijn visie stevige overlap met de designstijl. Deze tuinstijl wordt gekenmerkt door duidelijke lijnen, duidelijke structuur en rustige lay-out. Ook hier wordt veelal gekozen voor eenvoudig materiaalgebruik (kleuren zwart, wit, grijs, roestige ijzerkleur | beton en cortenstaal). De tuin is gericht op het buitenleven omdat in de ontwerpen rekening wordt gehouden met veel ruimte voor tuinmeubilair. In de moderne tuin is de beplanting ook beperkt en bestaat uit gesnoeide vormen (blok beplanting) en vlakken van bloeiende vaste planten zoals hortensia, annabel en lavendel. De tuin is wel groen te noemen, maar nog steeds onderhoudsvriendelijk.

Kunst & tuinkunst. De kunsttuin is in mijn visie een uitgesproken stijl. Een deel van de kenmerken van een kunsttuin zijn ingetogen: veel groen (blad), ingetogen materiaalgebruik (wit, grijs), strakke hagen, wanden en zichtlijnen. Deze kenmerken dienen echter de andere kenmerken, zijnde de (kleurrijke) blikvangers. In het ontwerp wordt veelal met ruimtes en vlakken gewerkt, strakke bomen en is er een behoorlijk oog voor detail. De beplanting bestaat voornamelijk uit strakke hagen en vormbomen. Of de tuin onderhoudsvriendelijk wordt, is uiteindelijk afhankelijk van de plantenkeuze en tuinoppervlakte.

Formeel. De formele stijl straalt rust en harmonie uit. Een formele tuin kenmerkt zich door een overzichtelijke indeling in vakken en daarbij doorlopende zicht- en dwarslijnen. Het lijnenspel wordt versterkt door de beplanting: klassiek haaggebruik, bomenrijen. Er is verder sprake van een ingetogen kleurgebruik, waarbij ook hier groen de dominante kleur is. Het materiaalgebruik bestaat uit sprekende verhardingsmaterialen, zoals waaltjes, grind en split. De tuin vergt vaak meer aandacht dan voorgaande tuinstijlen.

Romantiek. De romantische tuinstijl is een tuinstijl die zich aanzienlijk onderscheid van de hiervoor vermelde tuinstijlen. Hier geen strakke lijnen en beperkt kleurgebruik. De beleving van een romantische tuin is vaak een beleving van verfijnde smaak, zachte pasteltinten en details. De planten domineren de tuin: bladplanten in combinatie met kleur, een tuin die continue in beweging is. Het slagen van een romantische tuin is sterk afhankelijk van een goed beplantingsplan. De combinatie van bloeiende planten moeten goed in elkaar overvloeien. Er is wel ruimte voor vakverdeling en kamers, maar de overgang moet golvend zijn. Het materiaalgebruik bestaat uit halfverhardingen zoals grind en split in combinatie met natuurlijk ogende stenen, keien. De tuin vergt zeer zeker aandacht en vooral liefde.

Puur natuur / landleven. Deze tuinstijl kenmerkt zich door vrijheid. De beplanting heeft een natuurlijke uitstraling, puur en nonchalant onderhouden. In deze tuinstijl overheersen de ronde, weelderige vormen. De gebruikte materialen zijn ruig. Deze stijl is voornamelijk geschikt voor grote tuinen.

 

De stijl en sfeer die uw voorkeur heeft dient leidraad te worden in het ontwerp.  Dit betekent in mijn visie niet dat u geen onderdelen kunt overnemen uit de andere tuinstijlen. Ook hier kan plaats voor zijn in een goed tuinontwerp. Bewaakt dient wel te worden dat het geen allegaartje wordt van de diverse stijlen. Tip, maak een lijst van stijl- en sfeer kenmerken die u aanspreken in de diverse tuinstijlen en maak daarin een top 5.

Door naar stap 4: Kleur

Wist u dat u via Plantenservice – One Stop Shop van Tuinontwerp Studio Brabant al uw beplanting tegen zeer concurrerende prijzen geleverd kunt krijgen? Vraag om een vrijblijvende offerte voor uw beplantingslijst.