Tuinontwerp Studio Brabant

Stap 8 tuinontwerp – lijnenspel

Voordat u aan stap 8 begint, is het verstandig eerst terug te blikken op de gemaakte keuzes in de eerste 7 stappen. Kijkt u nog een keer naar:

 • de top tien wensenlijst (stap 2);
 • de top vijf kenmerken van de door u beoogde tuinstijl en sfeer (stap 3);
 • de sfeercollage (stap 5); en
 • visualiseer nogmaals de eindpunten van de zichtlijnen in combinatie met het beoogde vlekkenplan.

De gemaakte keuzes in de voorfase zijn namelijk relevant voor de keuzes die u gaat maken qua lijnenspel. Wat betreft het lijnenspel kunt u kiezen uit het gebruik van echte lijnen of juist vormen. In mijn ontwerpen hanteer ik in principe de volgende verdeling:

1. Formele, moderne en designtuinen: kruisende lijnen, diagonalen lijnen, vierkanten, ruiten en rechthoeken:

Knipsel - kruisKnipsel - diagonaalKnipsel - vierkantKnipsel - ruitKnipsel - rechthoek

 • Kruisende lijnen: deze lijnen zijn geschikt voor formele tuinen. Er is sprake van een duidelijke vlakverdeling en een sprekend middelpunt. De zichtlijn is gericht op het einde van de tuin. Door te schuiven met de centrale as kan asymmetrie worden gecreëerd.
 • Diagonale lijnen: deze lijnen zijn geschikt voor vele soorten tuinstijlen. Diagonale lijnen werken vergrotend en zijn daarom erg geschikt voor kleine (modernere) tuinen. Dit omdat de diagonale lijn de tuin breder doet ogen. Overigens pas ik diagonale lijnen ook graag toe in grote tuinen vanwege het speelse karakter. Door te schuiven met de centrale as kan asymmetrie worden gecreëerd.
 • Vierkanten: een vierkant is geschikt voor vele soorten tuinstijlen. Vierkanten worden minder snel toegepast in kleine tuinen, vanwege de beperkte ruimtelijke werking van een vierkant.
 • Ruiten: een ruit is geschikt voor vele soorten tuinstijlen. Zie verder ‘diagonale lijnen’.
 • Rechthoek: zeer vaak gebruikte vorm, geschikt voor vele soorten tuinstijlen en voor zowel kleine als grote tuinen.

2. Informele tuinen, romantische tuinen, landleven en natuurtuinen: S-lijnen, C-lijnen, cirkels en ovalen:

Knipsel s-lijnKnipsel - c lijnKnipsel - cirkelsKnipsel - ovaal

 • S-lijn & C-lijn: deze lijnen zijn geschikt voor informele en natuurlijke ontwerpen, zoals de romantische tuinstijl en landleven stijl. Deze lijnen werken vergrotend in de tuin en zorgen voor organische vormen.
 • Cirkels & ovalen: deze lijnen zijn geschikt voor (in)formele en natuurlijke ontwerpen, zoals de romantische tuinstijl en landleven stijl. Het oog richt zich op het midden van de cirkel waardoor een minder mooie erfgrens uit het zicht wordt genomen.

Door naar de laatste stap: maatwerk

Wist u dat u via Plantenservice – One Stop Shop van Tuinontwerp Studio Brabant al uw beplanting tegen zeer concurrerende prijzen geleverd kunt krijgen? Vraag om een vrijblijvende offerte voor uw beplantingslijst.