Tuinontwerp Studio Brabant

Tijd voor onderhoud : een jaarplanning

Helaas, en daar meen ik overigens niks van, gaat het hebben van een tuin ook gepaard met onderhoud. Deze negatieve associatie met tuinieren komt ergens vandaan. Waar precies, daar heb ik nog geen passend antwoord op gevonden. Maar het lijkt deels voort te vloeien uit onbekendheid en onzekerheid. Wat mag ik wel snoeien? Wanneer moet ik snoeien? Moet ik ook nog bijmesten? Etc. etc. etc.

Persoonlijk heb ik geen negatieve associatie met onderhoud. Dat komt wellicht, omdat ik bijna nooit actief in de tuin te vinden ben. Allereerst heb ik gekozen voor onderhoudsvriendelijke beplanting (1x per jaar snoeien is voldoende), daarnaast ben ik van de stijl ‘laat het blad maar liggen in de border, want dat is goed voor het bodemleven’, hetgeen tot gevolg heeft dat ik niet hoef te schoffelen (af en toe een keer onkruid trekken) en daarnaast kies ik de momenten dat het mij goed uitkomt: een zonnetje, kopje koffie erbij en even met de handen in de aarde. Voor mij uiteindelijk geen straf, weinig inspanning en voldoende om van te genieten.

Dus het zou mooi zijn als ik u ook deze positieve ervaring mee kan geven. Een wens die ik al meerdere jaren heb proberen te vertalen tot een passende jaarplanning. Echter tot op heden treft u niets aan op de website. Want de vertaling is nogal knap lastig. Het aanbod aan werkzaamheden is zo groot en divers, dat het bundelen op één site tot op heden een onuitvoerbare uitdaging is gebleken. In dit lustrumjaar, Tuinontwerp Studio Brabant bestaat inmiddels 5 jaar!, ga ik de uitdaging wederom aan. En bij de invulling van de jaarplanning houd ik de aangelegde tuinen van mijn klanten in het achterhoofd. Dat betekent dat mijn adviezen gericht zijn op het onderhouden van een siertuin: gazon en beplanting.

Voor iedere komende maand zal ik een nieuwe sub pagina opstellen met adviezen. Beginnend met de maand januari!

Houdt u de website in de gaten.

Onderhoud in de maand januari

Onderhoud in de maand februari

Onderhoud in de maand maart

Onderhoud in de maand april

Onderhoud in de maand mei