Tuinontwerp Studio Brabant

Onderhoud in de maand april

Tuinonderhoud in april

Klanten van Tuinontwerp Studio Brabant krijgen bij ieder beplantingsplan een plantenboek en bijbehorend onderhoudsschema aangeboden. In het plantenboek staat precies welk type onderhoud een gekozen plant behoeft. Middels het schema is in één blik duidelijk wanneer de klant of zijn hovenier aan de slag mag. Dit om ervoor zorg te dragen dat u nog heel lang kunt genieten van uw nieuwe tuin! Hieronder een voorbeeld van een deel van een onderhoudsschema :

Als het goed is, heeft u afgelopen maand al een aantal uren in de tuin mogen doorbrengen. Ook in de maand april hoeft u wederom niet stil te zitten.

Planten verplaatsen / aanplanten

In de maand april kunt u nog de wintergroene heesters, coniferen en hagen (ver)planten. Fruitbomen en druivenstruiken op basis van containerteelt kunnen nog wel worden aangeplant. Overigens geldt dat planten in potten (containerkweek) het hele jaar door nog de grond in kunnen!

PS de kuipplanten mogen ook weer naar buiten. Doe dit bij voorkeur op een regenachtige dag. Dan kunnen de bladeren wennen aan de nieuwe omgeving (intense zonnestralen zijn niet gewenst).

PS tegen het eind van de maand dienen de zomerbloeiende bollen ook op de definitieve plek in de grond geplaatst te zijn om rijkelijk te kunnen bloeien in de zomer!

Snoeien

Ingeval u het onderhoudsschema goed heeft gevolgd, dan kunt u de snoeischaar in de schuur laten liggen. Qua snoeiwerk de volgende tips:

  • De kronen van bijvoorbeeld de bolcatalpa en de bolacacia kunnen tot op 15cm terug worden gesnoeid.
  • De snelgroeiende hagen mogen alweer gesnoeid worden (bijhouden). Denk aan taxus- en ligusterhagen welke ik veel in mijn  ontwerpen opneem.
  • Ingeval u vorige maand de rozen, cornus, cotinus, lavatera en vlinderstruiken nog niet heeft gesnoeid, het kan nog!
  • Als laatste snoei tip : de lavendel en andere halfheesters mogen worden teruggesnoeid tot boven op het oude hout. Snoei niet te diep, u vernielt de plant. Advies: raadpleeg internet voor de juiste snoeitips.

Bemesting

In de maanden januari en februari heeft u reeds het advies gekregen om tot bemesting over te gaan. Nog niet gedaan? Doe dit dan alsnog. Het valt te overwegen om de mulchlaag te verwijderen bij het bemesten en daarna weer terug te plaatsen.

Opruimen

Ik zelf ben een voorstander van het laten liggen van het afgevallen blad in de bloemborders. Er ontstaat zodoende een mulch laag die de bodemkwaliteit ten goede komt. Als het goed is, heeft u vorige maand al het afgevallen blad verwijderd uit het hart van de vaste planten. Door de mulchlaag zult u minder snel last hebben van ongewenste zaailingen is in ieder geval mijn ervaring. In deze maand kunt u de zaailingen ook verwijderen die u niet wilt behouden.

Gazon

In de maand april kunt u compleet losgaan op uw gazon. U kunt inzaaien, maaien, verticuteren (niet bij nat weer), mos bestrijden, bemesten etc.!

Onderhoud in de maand mei