Tuinontwerp Studio Brabant

Onderhoud in de maand februari

Tuinonderhoud in februari

Klanten van Tuinontwerp Studio Brabant krijgen bij ieder beplantingsplan een plantenboek en bijbehorend onderhoudsschema aangeboden. In het plantenboek staat precies welk type onderhoud een gekozen plant behoeft. Middels het schema is in één blik duidelijk wanneer de klant of zijn hovenier aan de slag mag. Dit om ervoor zorg te dragen dat u nog heel lang kunt genieten van uw nieuwe tuin! Hieronder een voorbeeld van een deel  van een onderhoudsschema :

Net zoals de maand januari is februari een rustige maand qua onderhoudsverplichtingen. Waar in de maand januari de tuin nog in ruste is, geldt dat voor de maand februari niet meer: de sapstromen komen weer op gang! Zoals u zult zien zwellen de (bloem)knoppen op en bloeien eind  van de maand de eerste bloembollen alweer. Daarnaast geldt dat de vogels binnenkort weer gaan nestelen, dus snoei wat u nog wenst te snoeien!

Wat kunt u in deze maand doen in de tuin?

Planten verplaatsen / aanplanten

Net zoals in de maand januari, geldt dat de maand februari ook nog steeds erg geschikt is voor het verplaatsen en aanplanten van bladverliezende bomen, heesters etc. tijdens vorstvrije dagen. Als u nog niet klaar bent met deze activiteit, dan kunt u hier gerust mee doorgaan. Ook voor de maand februari gaat het advies op om de pas geplante bomen, heesters, vaste planten etc. in de gaten te houden. Voorkomen dient te worden dat deze niet door de vorst omhoog geduwd worden (de wortels hebben de plant nog niet vastgezet). Let wel op dat bij te natte grond, u de plant niet te stevig aanstampt (u stampt dan ook alle lucht weg bij de wortels).

Snoeien

Ingeval u het onderhoudsschema goed heeft gevolgd, dan kunt u de snoeischaar in de schuur laten liggen. Wat zou u eventueel al kunnen snoeien bij vorstvrij weer?

  • eind februari / begin maart kunt u te ver gegroeide hagen bijsnoeien, zodat ze in de lente weer nieuwe uitlopers produceren. Denk bijvoorbeeld aan de Viburnum Tinus, Portugese laurier en de gewone laurier die ik veel in mijn ontwerpen hanteer;
  • heesters zoals de campsis radicans, spiraea en tamarisk kunnen nu drastisch worden teruggesnoeid;
  • heesters die later in de zomer op nieuwe scheuten bloeien kunnen drastisch worden teruggesnoeid. Denk aan de Vlinderstruik, Lavatera en de ceantothus burkwoodi die ik regelmatig gebruik in mijn ontwerpen;
  • ‘snoeien na het bloeien’: snoei de heesters die net gebloeid hebben. Denk aan de winterjasmijn;
  • klimplanten die in de zomer of later bloeien kunnen vaak gesnoeid worden in deze maand. Dit geldt voor diverse soorten Clematis (dus niet de voorjaarsbloeiers aub) en de Toscaanse jasmijn;
  • Knip de oude stengels van de vaste planten weg. Denk aan de Sedums, zonnehoedjes etc.. De tuin mag echt opgeruimd worden!

Twijfelt u over snoeien? Internet biedt u veel korte informatieve filmpjes etc. wat u wel/niet moet doen.

Een berg snoei afval? Gooi deze niet weg, maar maak gebruik van een hakselaar. Het gehakselde snoeiafval is ideaal voor in uw tuin. Het zorgt o.a. voor een gezonde bodem, zorgt dat de grond minder snel uitdroogt en beschermt de planten tegen te grote temperatuurverschillen. Klanten van Tuinontwerp Studio Brabant kunnen gratis gebruik maken van de hakselaar die bij mij in de garage staat!

Bemesting

In de maand januari heeft u reeds het advies gekregen om tot bemesting over te gaan. Nog niet gedaan? Doe dit dan alsnog. En vooral planten die net gesnoeid zijn mogen zeker bemest worden.

Opruimen

Ik zelf ben een voorstander van het laten liggen van het afgevallen blad in de bloemborders. Er ontstaat zodoende een mulch laag die de bodemkwaliteit ten goede komt. Wel dient u het afgevallen blad te verwijderen uit het hart van de vaste planten.

Gazon

Allereerst is het advies om niet over bevroren gazon te lopen. Ingeval het gazon niet bevroren is, dan kan alvast het voorwerk gedaan worden om het gazon weer in topconditie te krijgen. Slechte plekken kunnen alvast klaargemaakt worden (onkruid eruit, egaliseren etc.) zodat in maart gezaaid kan gaan worden. Veel last van mos? Dan kunt u nu al beginnen met kalk strooien om er voor te zorgen dat de bodem minder zuur wordt.

Tip!

De bloemknoppen van hortensia’s moeten beschermd worden tegen stevige vorst. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vliesdoek.

De nestkastjes kunnen worden schoongemaakt (ten minste als u erbij kunt) en nieuwe kastjes kunnen worden opgehangen! Dit is een erg leuke activiteit om met (klein)kinderen te doen. En nog leuker om als buurt gezamenlijk nestkastjes op te gaan hangen in de directe omgeving. Dit ter bestrijding van bijvoorbeeld de eikenprocessierups waar wij in Brabant veel last van hebben gehad in de afgelopen zomer.

Let op de buitenkraan. Als deze niet is afgesloten, kan die bij een stevige vorst springen.

Onderhoud in de maand maart