Tuinontwerp Studio Brabant

Onderhoud in de maand januari

Tuinonderhoud in januari

Klanten van Tuinontwerp Studio Brabant krijgen bij ieder beplantingsplan een plantenboek en bijbehorend onderhoudsschema aangeboden. In het plantenboek staat precies welk type onderhoud een gekozen plant behoeft. Middels het schema is in één blik duidelijk wanneer de klant of zijn hovenier aan de slag mag. Dit om ervoor zorg te dragen dat u nog heel lang kunt genieten van uw nieuwe tuin! Hieronder een voorbeeld van een deel  van een onderhoudsschema :

Wat u opvalt, is dat er in de maand januari geen tuinonderhoud nodig is. Dit is ook logisch, omdat uw tuin in rust is. Maar hoeft u dan helemaal niets te doen? Uiteraard hoeft u ook in de maand januari niet stil te zitten. Een greep uit (onderhouds)acties die u kunt doen in deze maand.

Planten verplaatsen / aanplanten

Iedere tuin is vatbaar voor verbetering. Ook al is een beplantingsplan tot op de centimeter uitgedacht, dan nog is het slagen van het plan afhankelijk van de ontwikkeling van een plant. Ik heb weleens een dropplant vooraan in een verhoogde border gezet die tegen de 70cm hoog zou moeten worden, luchtig opgaand. Uiteindelijk tikte de plant wel de 150cm aan en was die behoorlijk vol. Die plant mag dus verplaatst worden naar een plek achterin de border. Een kleine ingreep, maar wel een nodige!

Daarnaast is de maand januari ideaal, bij vorstvrij weer, om bladverliezende struiken en bomen aan te planten. De prijzen van de planten zijn in deze maanden een stuk vriendelijker, omdat het aanbod vaak goed is en de planten direct uit de volle grond komen. PS plant niet in te natte grond! Daarnaast dient u in de gaten te houden dat de pas geplante bomen, heesters, vaste planten etc. niet door de vorst omhoog geduwd worden (de wortels hebben de plant nog niet vastgezet).

Snoeien

Ingeval u het onderhoudsschema goed heeft gevolgd, dan kunt u de snoeischaar in de schuur laten liggen. Zo niet, dan kunt u nu nog de heesters snoeien die vanaf juli weer bloeien. Voor mijn klanten: bijvoorbeeld de pluimhortensia’s die het goed op onze Brabantse zandgrond doen, maar ook de Buddleja davidii (vlinderstruik), blauwe regen en Perovskia die ik veel opneem in mijn plannen. Let op! snoeit u alstublieft niet de voorjaarsbloeiende struiken, omdat u de bloei uit de plant haalt! Deze mag u weer na de bloei snoeien. Fruitbomen, klein fruit en druiven kunt u, wederom bij vorstvrij weer, ook het beste snoeien in de maand januari. Voor druiven geldt dat dit overigens de laatste kans is, want de sapstromen komen weer op gang! Daarnaast kunt u de dode en zieke takken verwijderen.

Bemesting

In de maand januari kunt u compost aanbrengen in de vaste plantenborders en de (lege) bloemperken. Mocht u niet beschikken over compost, dan kan ook gekozen worden voor het strooien van organische (koe)mest. Vergeet niet dat uw druif etc. ook graag wat extra voeding krijgt! Door nu al te bemesten worden de meststoffen reeds door alle voorjaarsregens de grond ingespoeld. Diepgewortelde houtige gewassen zullen dan ook nog aanbod krijgen (lees: door vroeg te bemesten wordt voorkomen dat de wortels van de vaste planten reeds alle meststoffen onderscheppen: deze zijn nog niet dusdanig actief).

Opruimen

Ik zelf ben een voorstander van het laten liggen van het afgevallen blad in de bloemborders. Er ontstaat zodoende een mulch laag die de bodemkwaliteit ten goede komt. Wel dient u het afgevallen blad te verwijderen uit het hart van de vaste planten.

Gazon

Allereerst is het advies om niet over bevroren gazon te lopen. Ingeval het gazon niet bevroren is, dan kunt u middels een spitvork de grond open maken op plekken waar het water niet goed wegloopt. Daarnaast kan de grond geëgaliseerd worden.

Tip!

Let op de buitenkraan. Als deze niet is afgesloten, kan die bij een stevige vorst springen.

Onderhoud in de maand februari