Tuinontwerp Studio Brabant

Onderhoud in de maand maart

Tuinonderhoud in maart

Klanten van Tuinontwerp Studio Brabant krijgen bij ieder beplantingsplan een plantenboek en bijbehorend onderhoudsschema aangeboden. In het plantenboek staat precies welk type onderhoud een gekozen plant behoeft. Middels het schema is in één blik duidelijk wanneer de klant of zijn hovenier aan de slag mag. Dit om ervoor zorg te dragen dat u nog heel lang kunt genieten van uw nieuwe tuin! Hieronder een voorbeeld van een deel van een onderhoudsschema :

De maand maart is een maand vol actie! Zeker als u het onderhoudsschema volgt. Bijna iedere plant mag aandacht krijgen in deze maand: veelal snoeien van heesters, afknippen van siergrassen, oude loof en blad verwijderen etc.

Planten verplaatsen / aanplanten

De maand maart is de laatste maand om bomen en heesters met kale wortels aan te planten. Dit omdat de planten beginnen uit te lopen. Eenmaal uitgelopen slaan de planten namelijk minder goed aan. Planten in potten (containerkweek) kunnen het hele jaar door nog de grond in!  Maar idealiter gaan in deze maand de vaste planten de border in!

Snoeien

Ingeval u het onderhoudsschema goed heeft gevolgd, dan kunt u de snoeischaar in de schuur laten liggen. Wat zou u eventueel al kunnen snoeien bij vorstvrij weer?

  • De heesters die in de zomer of herfst bloeien, kunnen nu nog gesnoeid worden. Denk bijvoorbeeld aan de Vlinderstruik, kornoelje en pluimhortensia’s die ik veel in mijn ontwerpen hanteer. Verwijder de dikste takken van bijvoorbeeld de rode kornoelje voor weer een frisse plant.
  •  Struikrozen kunnen ook goed gesnoeid worden in de maand maart. Advies: snoei een roos niet ‘blind’ terug, maar zoek online eerst naar deskundig advies over de wijze waarop rozen het beste gesnoeid kunnen worden. PS klimrozen snoeien we liever in de herfst. “Ramblers” liever na de bloei in augustus i.v.m. behoud bloei.

Bemesting

In de maanden januari en februari heeft u reeds het advies gekregen om tot bemesting over te gaan. Nog niet gedaan? Doe dit dan alsnog.

Opruimen

Ik zelf ben een voorstander van het laten liggen van het afgevallen blad in de bloemborders. Er ontstaat zodoende een mulch laag die de bodemkwaliteit ten goede komt. Wel dient u het afgevallen blad te verwijderen uit het hart van de vaste planten.

Gazon

Vanaf maart kunt u regelmatig het gazon maaien. Door regelmatig te maaien blijft het gazon in goede conditie. Een belangrijke tip is dat u de eerste 5 keer de messen zo hoog mogelijk afstelt. Daarnaast dient u het maaisel te verwijderen zodat mest, lucht en regen goed kunnen doordringen tot aan de wortels van de graszode!

Als u nog niet heeft geverticuteerd in het najaar, doe dit dan alsnog!

Eind van de maand kunt u opnieuw gras inzaaien.

Onderhoud in de maand april